Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za  intelektualno vlasništvo (WIPO), organizovao je dvodnevni seminar pod nazivom „Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava – razmjena iskustava i dobrih praksi“,  5. i 6. juna 2018. godine u Mostaru.

Uvodne riječi sudionicima seminara, među kojima su bili predstavnici kolektivnih organizacija za ostvarivanje autorskog i srodnih prava iz Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici udruženja korisnika, uputili su direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i Anita Huss, savjetnica  u Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Romana Matanovac Vučković, profesorica i međunarodni ekspert iz Zagreba, govorila je o osnovnim pravno-političkim i strukturalnim aspektima kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u međunarodnim i europskim pravnim okvirima.

O dobrim praksama organizacija za kolektivno ostvarivanje i pravilima ponašanja međunarodnih saveza govorili su Mitko Chatalbashev, predstavnik Međunarodne konfederacije društava autora (CISAC), Pierre-Olivier Lesburguères, predstavnik Međunarodne federacije organizacija za prava reprodukcije (IFRRO), István Fancsik iz Međunarodne federacije fonogramske industrije (IFPI) i Gregor Štibernik iz Kolektivne organizacije autora, izvođača i filmskih producenata audiovizelnih djela Slovenije (AIPA), koji je ujedno predstavljao i Društvo audiovizelnih autora (SAA) iz Bruxellesa.

Na seminaru je također bilo riječi o značaju jačanja svijesti o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava i izazovima u kolektivnom ostvarivanju u Bosni i Hercegovini i regiji, a dosta prostora bilo je otvoreno i za aktuelna pitanja iz ove oblasti.

 

Photo credits: http://www.ipr.gov.ba/

Categories: NOVOSTIVIJESTI