Ima li mjesta domaćoj glazbi u regionalnom radijskom eteru?

Pitanja ima li mjesta domaćoj glazbi u radijskom eteru u zemljama regije, kako glazba s ovih područja može držati korak sa svjetskom glazbenom produkcijom te koji su izazovi današnje glazbene i diskografske industrije postavila je Hrvatska diskografska udruga (HDU) na panel raspravi koja se održala u sklopu CMC festivala u hotelu Punta u Vodicama.

Na ovu temu govorili su Maja Rakovic, vlasnica i glavna urednica beogradskog Naxi radija, Branimir Mihaljević, skladatelj i glazbeni producent, Ahmed Švrakić, vlasnik sarajevske televizije Hayat i istoimene diskografske kuće, Aleksandar Gajović, urednik beogradskog lista Ilustrovana politika te novinar i glazbeni kritičar Zlatko Gall.

Posljednjih godina glazba engleskog govornog područja preuzela je primat na velikom broju postaja u Hrvatskoj, ali i u zemljama regije. Sudionici panela složili su se kako domaća glazba nije dovoljno zastupljena u medijima te kako je danas iznimno teško dobiti prostor za promociju dobre glazbe, naročito one novih izvođača, a što je ključno za razvoj glazbe i glazbene industrije kao takve. Glazbenici s jedne strane smatraju kako je formatiranje radio postaja smanjilo prostor za promociju nove glazbe, dok Maja Rakovic kao predstavnica jednog radija takve vrste navodi kako će upravo takvi specijalizirani radiji dići kvalitetnu glazbu na novu razinu, a slušateljima dati ono što žele.

Kvaliteta je ono što je ključno, složili su se okupljeni, a zajedničkim radom i sinergijom svih u glazbenoj industriji, od autora, izvođača i diskografa do medija, posebno radija i televizije, domaću glazbu treba dovesti do publike. Imajući u vidu da dobra glazba prelazi sve granice, naročito na prostorima gdje se govore međusobno razumljivi jezici, sigurno je da je to jedan dodatni prostor za rast i međusobnu suradnju zemalja regije, zaključuju panelisti.

 

IZVOR – preuzeto sa: http://www.hdu.hr/

Categories: NOVOSTI