Bilo koji ugostiteljski objekt, hoteli, odmarališta, kafići, restorani, ćevabdžinice, aščinice, slastičarnice… u BiH u kojim se može čuti muzika, morat će od ovog mjeseca plaćati mjesečnu naknadu na ime korištenja prava proizvođača fonograma.

To je dogovoreno u martu 2015 godine., potpisivanjem Kolektivnog ugovora, između Udruženja hotelijera i restoratera BiH i kolektivne organizacije FONOGRAM, te potpisivanjem Aneksa br.1 pomenutog ugovora u decembru 2016 godine.

Uvjeti i tarife su identični za sve vrste korisnika iz djelatnosti ugostiteljstva koji trebaju potpisati pojedinačne ugovore po osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju (kategorizacija, kapacitet, zona i dr. elementi). Vrlo je bitno istaći da bez obzira na to kada bio potpisan ugovor, obaveza plaćanja teče od 1. januara 2017. godine.

Pomenuti Kolektivni ugovor zaključen je prvi put u BiH te kao takav jedan je od najznačajnijih ugovora za sve proizvođače fonograma, čija djela se koriste na području naše zemlje.

Ugostitelji predstavljaju vemoma značajnu i brojnu grupaciju korisnika muzičkih djela i na ovaj način će prvi put bh. proizvođači fonograma  biti tretirani kao njihove kolege u cijelom svijetu. Zakon je tu jasan. Pri utvrđivanju tarife hotelijere i ugostitelje smo tretirali kao partnere u ovom procesu i uvažili smo sve one faktore koje i njih stavljaju u nepovoljan položaj i nismo insistirali na tarifama koje bi opteretile njihovo poslovanje.

U nekim slučajevima tu se radi o  simboličnim iznosima na mjesečnom nivou. Za naše korisnike bitno je da znaju da mi zastupamo prava svih proizvođača fonograma koja se emitiraju u Bosni i Hercegovini. I domaćih i stranih.  I onih koji su naši članovi i onih koji nisu.

Kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i onemogućila diskriminacija, utvrđene su četiri zone.

Zona A obuhvata najuže gradske jezgre Sarajeva (Baščaršija, ulica Ferhadija), Mostara (Stari grad) i Banja Luke (Gospodska ulica).

Zona B obuhvata gradske zone Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Neuma u sezoni i ski-centre u sezoni.

Zona C  obuhvata objekte u centrima Čapljine, Čitluka, Širokog Brijega, Bihaća, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Trebinja, Brčkog, Međugorja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Sarajeva/Mostara/Banje Luke (izvan gradske zone), Gradačca, Gračanice, Goražda, Lukavca, Travnika, Viteza, Konjica, Jablanice, Počitelja, Prijedora, Maglaja, Zavidovića, Cazina, Tešnja, Bugojna, Jajca, Gruda, te etno sela.

Zona D  obuhvata objekte koji se nalaze na području Neuma, ski-centri (oboje van sezone), Čapljine, Tuzle, Neuma, Zenice, Ljubuškog, Međugorja, Bihaća, Širokog Brijega, Bijeljine, Brčkog, te ostalih mjesta u Bosni i Hercegovini koja nisu nabrojana.

HOTELI

U ovu kategoriju spadaju hoteli, aparthoteli, moteli, pansioni, prenoćišta, rehabilitacijski centri i banjska liječilišta, B&B, hotelska naselja, apartmani, omladinski hoteli i ostali objekti za smještaj, a ovo su mjesečne naknade:

DIjelovi Kolektivnog ugovora - AIS
 Dijelovi Kolektivnog ugovora

OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Drugu kategoriju čine ostali ugostiteljski objekti, kafići, barovi, bašte, cafe barovi, buffeti, slastičarnice, lokali i objekti zatvorenog tipa bez točenja alkoholnog pića, restorani brze hrane, picerije, ćevabdžinice, aščinice, buregdžinice, restorani, konobe, pubovi, pivnice, klubovi, diskoteke, folkoteke, noćni klubovi i slično.

DIjelovi Kolektivnog ugovora - AIS
Categories: NOVOSTI