U OVOM PERIODU STANOVITE HIBERNACIJE ODNOSNO ČEKANJA NA (POZITIVNU) ODLUKU INSTITUTA ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE (U DALJEM TEKSTU: „INSTITUT“) VEZANU ZA NAŠE POSLOVANJE U SMISLU OBAVLJANJA DJELATNOSTI KOLKETIVNOG OSTVARIVANJA SRODNIH IMOVINSKIH PRAVA – PRAVA PRIZVOĐAČA FONOGRAMA – NA TERITORIJI BIH, UDRUŽENJE „FONOGRAM“ ČINI PRAKTIČNO SVE ŠTO JE U OKVIRIMA ZAKONA U CILJU PRIPREMANJA TERENA ZA NESMETAN RAD I DJELOVANJE BUDUĆE KOLEKTIVNE ORGANIZACIJE.

TAKO SMO U PROTEKLOM PERIODU ODRŽALI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ASOCIJACIJA PRIVATNIH RADIO I TELEVIZIJSKIH STANICA IZ BOSNE I HERCEGOVINE, DAKLE „PEM“ I „AEM“, NA KOJEM SMO POSTAVILI TEMELJE BUDUĆE SURADNJE IZMEĐU „FONOGRAM“-a I KORISNIKA MUZIČKIH DJELA IZ CIJELE ZEMLJE.

NAKON INICIJALNOG PREDSTAVLJANJA „FONOGRAM“-a KAO ORGANIZACIJE KOJA ĆE, ZA NADATI SE, KOLEKTIVNO OSTVARIVATI PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA I NAŠE VIZIJE BUDUĆE SURADNJE I KOEGZISTENCIJE NEKAKO JE PRIRODNO POČEO RAZGOVOR OKO PODRŠKE, PROMOCIJE I ZAŠTITE DOMAĆIH, AUTORSKIH MUZIČKIH DJELA I IZDANJA. SVI PRISUTNI SU SE SLOŽILI DA JE OD VITALNOG ZNAČAJA POVEĆATI PROCENAT DOMAĆIH MUZIČKIH DJELA NA SVIM MEDIJIMA U ZEMLJI, KAKO PRIVANIM TAKO I JAVNIM. NAIME, KAO ŠTO JE POZNATO SVIMA KOJI ŽIVE UZ I ZA MUZIKU, OVA IDEJA KOJA ZVUČI SLADUNJAVO I BUDI OSJEĆAJ PATRIOTIZMA I LJUBAVI PREMA ZEMLJI U KOJOJ ŽIVIMO VEĆ JE DUŽI DIO VREMENA SAMO „MRTVO SLOVO NA PAPIRU“ KOJIM SE RAZBACUJU POJEDINCI I ORGANIZACIJE KOJE UMJESTO DA SOPSTVENIM PRIMJEROM I U STVARNOSTI POKAŽU DA JE OSTVARENJE IDEJE VIŠE NEGO IZVJESNO I MOGUĆE NASTAVLJAJU SA CIUJEĐENJEM I OBMANAMA LJUDI ČIJE POVJERENJE BESRAMNO GAZE SVAKODNEVNO TIME ŠTO SE DRŽE PRAZNIH PRIČA I NEPOSTOJEĆIH INCIJATIVA…SIGURAN SAM DA ĆETE PREPOZNATI (A I SAMI ĆE SE PREPOZNATI) O KOME GOVORIMO OVDJE, NIJE PRETEŠKO! DA NE DUŽIMO, VRLO JASNO SU ODREĐENE SMJERNICE KOJIMA ĆE SE OVA IDEJA SPROVESTI U DJELO NA „TERENU““ ŠTO ĆE ONDA REZULTIRATI I JAVNOM INICIJATIVOM ZA EVENTUALNE ZAKONSKE ILI POD-ZAKONSKE AKTE KOJIMA BI SE ZAŠTITILO „DOMAĆE“.

BILO KAKO BILO, IDEJA JE DA SE, VOĐENI ODRŽIVIM I POZITIVNIM PRIMJEROM MEDIJA U SKLOPU POMENUTIH ASOCIJACIJA, NASTUPI PREMA JAVNIM EMITERIMA I NADREĐENIM INSTANCAMA I TRAŽI OSIGRANJE MINIMALNOG PROCENTA AUTOHTONIH, DOMAĆIH MUZIČKIH „PROIZVODA“ KAKO BI SE ZAŠTITIO I PROMOVIRAO BOSANSKOHERCEGOVAČKI UMJETNIČKI IZRAZ, TE SE OSIGURAO JEDAN SOLIDAN PROCENAT OD NAPLAĆENE NAKNADE NA IME KORIŠTENJA, U OVOM SLUČAJU, FONOGRAMA DOMAĆE PRODUKCIJE.
DRUGO, I FORMALNO JE ISKAZANA SPREMNOST ZA POTPISIVANJE PREDUGOVORA O REGULISANJU MEĐUSOBIH PRAVA I OBVEZA, ŠTO ZAVISI OD VREMENSKOG PERIODA KOJE BUDE POTREBNO INSTITUTU DA, NARAVNO SUKLADNO ZASP, ZKOASP I SL., IZDA LICENCU ZA OBAVLJANJE DJELATI I POŠTIVATNOSTI KOJU SMO TRAŽILI. U SRŽI, OVO ZNAČI DA ĆE SVE ČLANICE POMENUTIH ASOCIJACIJA POTPISATI UGOVOR O PLAĆANJU NAKNADE ZA KORIŠTENJE FONOGRAMA, I ŠTO JE VAŽNIJE, ČELNICI ASOCIJACIJA OSIGURAT ĆE DA SVE ČLANICE POŠTUJU ODREDBE UGOVORA. NARAVNO, FONOGRAM SE SA SVOJE STRANE PONUDIO DA ĆE UZETI U OBZIR SVAKI POJEDINAČNI SLUČAJ POJEDINIH MEDIJA KAO JEDINSTVEN, I IMAT ĆE SLUHA ZA SVE EVENTUALNO PROBLEMATIČNE ILI NEOČEKIVANE POSLOVNO-EKONOMSKE SITUACIJE U KOJIMA SE MOGU NAĆI KORISNICI, SVE U CILJU JEDNOG ZDRAVOG, OPUŠTENOG, PARTNERSKOG I PRIJATELJSKOG ODNOSA I POVJERENJA KOJE IMAMO NAMJERU IZGRADITI I ODRŽATI.

SVE GOREPOMENUTO REZULTIRALO JE U POMALO NEOBIČNOJ SITUACIJI, GDJE JEDNA KOLEKTIVNA ORGANIZACIJA IMA NEOGRANIČENU INICIJALNU PODRŠKU OD STRANE KORISNIKA MUZIČKIH DJELA, OD KOJIH ĆE NAPLAĆIVATI JEDAN RESPEKTABILAN IZNOS U SKLADU SA ZAKONIMA I PROPISIMA F BIH, RS I DISTRIKTA BRČKO BIH TE STANDARDIMA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I KROVNIH ORGANIZACIJA (IFPI, WIPO, CISAC)! MORAM DODATI DA OVDJE DOGOVORENA SURADNJA NIJE I NEĆE BITI LIMITIRANA NA TIPIČAN ODNOS IZMEĐU KOLEKTVNE ORGANIZACIJE I KORISNIKA NA KOJI SE NAVIKLO OD KRAJA RATA PA SVE DO DANAS – SVOJEVRSNA „NAPLATNA SLUŽBA“ KOJU SVI POKUŠAVAJU IZBJEĆI, JER NITI ZNAJU KOME I ZAŠTO PLAĆAJU NAKNADU JER, KAO PRVO, NEMAJU ADEKVATNE ODGOVORE NA LEGITIMNA PITANJA KOJA POSTAVLJAJU, A POVRH SVEGA GOTOVO SVAKODNEVNO SE SUSREĆU SA NOSITELJIMA PRAVA KOJI SU NEZADOVOLJNI I U ISTOM SU SIVILU NEZNANJA ILI SKRIVANJA ISTINE KAO I KORISNICI, KAD JE RIJEČ O KONAČNOJ DESTINACIJI UPLAĆENOG NOVCA NA IME „AUTORSKIH NAKNADA“.

UMJESTO TOGA, MI VEĆ IMAMO PAR JASNO DEFINIRANIH PROJEKATA U KOJIMA ĆE RAVNOPRAVNO U SVAKOM POGLEDU UČESTVOVATI NOSITELJI PRAVA I/ILI NJIHOVI PREDSTAVNICI, KORISNICI DJELA I ODREĐENE TREĆE STRANE. OVO JE ZAMIŠLJENO KAO BENEFICIJA SVIMA UKLJUČENIMA U SMISLU EDUKACIJE, NAOBRAZBE, PROMOCIJE I ZAŠTITE PRAVA I INTERESA BH UMJETNIKA, PRAVNIH I FIZIČKIH SUBJEKATA IZ REDOVA KORISNIKA I GENERALNO KULTURNO-HISTORIJSKOG NASLJEĐA OVE ZEMLJE. DA REZIMIRAMO OVAJ DIO SASTANKA, IMAMO OBEĆANJE OD VIŠE OD 100 RADIO I TV STANICA DA ĆE POTPISATI UGOVOR KOJIM ĆE LEGALIZOVATI KORIŠTENJE FONOGRAMA, TE DA ĆE POŠTOVATI MOBVEZE I USLOVE PREUZETE UGOVOROM U SMISLU REDOVITOG I KOREKTNOG PLAĆANJA NAKNADE I DOSTAVLJANJA POTREBNE DOKUMENTACIJE ZA RASPODJELU SREDSTAVA NOSITELJIMA PRAVA KORIŠTENIH DJELA.

OVO, IAKO JE SAMO PO SEBI POPRILIČNO IMPOZANTNO I OBEĆAVAJUĆE, JE UJEDNO I ODSKOČNA DASKA ZA DALJE PREGOVORE I KONZEKVENTNE UGOVORE SA JAVNIM EMITERIMA, KABLOVSKIM I SATELITSKIM OPERATERIMA I SVIM OSTALIM VRSTAMA KORISNIKA, OD PREVOZNIKA DO TRŽNIH CENTARA I UGOSTITELJSKO-TURISTIČKIH OBJEKATA, ŠTO JE NAŠ SLJEDEĆI KORAK.

TOLIKO ZA OVAJ PUT, NADAM SE DA ĆEMO UBRZO IMATI VIŠE POZITIVNIH, PERSPEKTIVNIH NOVOSTI ZA SVE NAS.

PONOVNO VAS POZIVAM DA NAM SE OBRATITE UKOLIKO IMATE BILO KAKVIH PITANJA VEZANO ZA NAŠ RAD, TU SMO DA VAM POMOGNEMO I POSAVJETUEMO, UŽIVAJTE U PROLJEĆU I LIJEPOM VREMENU!

„FONOGRAM“

Categories: VIJESTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.